Vieriavulla ikäihmisen konekammo hellittää

Kuva: Matti Kontio  Teksti: Sirpa Silmäri

 

Sirkka-Liisa Braxilta hoituvat taas niin laskujen maksut kuin konserttilippujen tilauksetkin, kun eläkkeellä oleva it-asiantuntija Matti Kontio Onnexi Oy:stä taltutti hänen temppuilevan iPadinsä. Viikoittain Braxilla on auki myös Skype-yhteys Hampuriin.

Sirkka-Liisa Braxilta hoituvat taas niin laskujen maksut kuin konserttilippujen tilauksetkin, kun eläkkeellä oleva it-asiantuntija Matti Kontio Onnexi Oy:stä taltutti hänen temppuilevan iPadinsä. Viikoittain Braxilla on auki myös Skype-yhteys Hampuriin.

 

Tervakoskelaisen Sirkka-Liisa Braxin, 81, hyvin alkanut yhteistyö uuden iPadin kanssa tyssäsi, kun tablettitietokone ilmoitti yllättäen, ettei internet-yhteyttä ole.

Siihen jäivät pankkiasiat sillä erää ja kulttuuritapahtuman tiketitkin tilaamatta.

Braxia suututti. Hän olisi varmasti silpaissut laitteen nurkkaan, jollei olisi tiennyt, mistä pyytää apua.

Braxin vanha, ailahtelevaksi käynyt tietokone vaihdettiin onnexilaisten avulla jo aiemmin tablettiin. Samalla häneltä karsittiin turhia kuukausittaisia operaattorikuluja kymmeniä euroja.

Nyt uutta laitetta piipahti katsomaan saman yrityksen osaajista Matti Kontio, 65.

 

Skype-yhteys

on elintärkeä

Pitkän päivätyön Turun ammattikorkeakoulun tietotekniikan ylläpidossa tehneellä asiantuntijalla ei nettiyhteyden palauttamisessa nokka tohise.

- Napautapas tästä. Vain napauta. Ei tarvitse jäädä makaamaan sen päälle, naurattaa Kontio Braxia ja käskee jatkossa olemaan tyystin hipaisematta samaa nappulaa. Silloin yhteys pysyy.

- Ei näillä aivoilla opita tekniikkaa, epäilee uran saksan ja englannin opettajana Hämeenlinnan kauppaoppilaitoksessa tehnyt Brax.

Hän myöntää kammoksuvansa koneita, mutta tarvitsevansa niitä arjessaan.

- Osa perhettä asuu Saksassa. Viikoittainen Skype-yhteys tyttäreen ja tyttärentyttäreen on elintärkeä.

 

Muistilista kampittaa

koneen keljuilut

Sirkka-Liisa Brax tilaa auttajaltaan tabletin käytön käsikirjan, tiiviin ja kansantajuisen muistilistan, jonka avulla hän voi itse saada iPadin toimimaan keljuilematta.

Palvelimien ja järjestelmien syövereissä neljännesvuosisadan työskennellyt Kontio ymmärtää ikäväen uuden oppimisen vaikeudet tietotekniikan kanssa.

- Kun pitää muistaa paljon, pyrin alan jargonian sijasta yksinkertaistamaan asioita ja tekemään ne selkeiksi ja ymmärrettäviksi. Kaikilla meillä on muutosvastarintaa ja epäilyksiä, ettei uusia asioita opi, kunnes harjoittelemalla huomaa, miten yksinkertaisia ne lopulta ovat, rohkaisee Kontio yrittämään sitkeästi.

 

Työkeikka piristää

eläkeläisen arkea

Braxin ja Kontion tietotekniikkatuokio on oiva esimerkki Onnexi Oy:n yritysideasta.

Siinä jo eläkkeelle jäänyt alansa ammattilainen jatkaa uraansa kevennetysti, omaan aikatauluunsa sopivilla avustuskeikoilla.

Samalla voi piristää omaakin arkeaan, saa tuntea itsensä yhä tarpeelliseksi ja tienata hiukan ylimääräistä eläkkeen lisäksi, vaikka matkakassan kartuttamiseksi tai harrastusmenojen katteeksi.

Avuntarvitsija puolestaan löytää osaajat helppokäyttöisiltä Onnexin verkkosivuilta ja valitsee heistä mieleisensä käynnille kotiin, mökille tai läheisen luo.

Kokeneita ja avuliaita konkareita löytyy monilta elämänaloilta: puutarhureita, remontoijia, hoitajia, lastentarhanopettajia, elintarvike- ja turvallisuusammattilaisia, siistijöitä, mediaosaajia jne.

 

Onnexilla jo ikä on meriitti

- Meillä työntekijöiden ikä jo sinänsä on meriitti, korostaa suomalaisessa työelämässä harvinaisen yrityksen perustanut Ulla-Maija Soininen.

Johtoa lukuun ottamatta kaikki Onnexin työntekijät ovat eläkeläisiä tai piakkoin eläköityviä.

- Arvostan kokeneiden ammattilaisten työmoraalia ja hyvää työnjälkeä, luotettavuutta ja monipuolista osaamista. Tämän tiimin niskaan ei pomon tarvitse hengittää. Se kantaa vastuunsa ilolla, kiittelee Soininen vajaan kolmenkymmenen eläkeikäisen työporukkaansa.

 

Ikäihminenkin

haluaa valita itse

Myös Sirkka-Liisa Brax tähdentää oikeanlaisen suhtautumisen merkitystä. Hän pitää itseään ”ähmäpäisenä”, ihmisenä, jonka on vaikea myöntää avuntarvettaan. 

- Ikäihmisiin ei pidä suhtautua alentuvasti. Tarvitsemme vaihtoehtoisia palveluja ja vapauden valita niistä itse. Olen tarkka siitä, että iästäni huolimatta olen kuin kuka tahansa maksava asiakas.

Jätä kommentti