Hämeenlinnalais-Mamien kanssa yhdessä parempaa arkea

”Tervetuloa, tervetuloa meille vieraisille.

Meil on mehua lapsille ja kahvia vanhemmille!” - Tästä tämä alkoi:

 

 

Me Onnexilaiset rouvat olemme äitejä, mummuja, lastenhoitajia, lapsirakkaita aikuisia naisia ja monenlaiseen työhön pystyviä eläkkeellä olevia monen alan ammattilaisia sekä pitkän työuran tehneitä naisia, joille lähellä sydäntä on lasten ja nuorten perheiden auttaminen.

Tästä ajatuksesta lähti kevättalvella 2019 ajatus: Miten auttaa perheitä, jotka elävät kiireisiä ruuhkavuosia ja saattaisivat kaivata apua ja ehkä hiukan ”omaa aikaa” jaksaakseen taas vaativassa, vaikkakin niin rakkaassa ja tärkeässä elämänvaiheessa pienten lasten kanssa. Jotta koko perhe voisi hyvin, on äidin pidettävä huolta myös omasta jaksamisestaan, voidakseen antaa rakkaille pienokaisilleen onnellisen lapsuuden ja siivet elämään.

Helmikuussa kokoonnuimme ensimmäisen kerran kaikille avoimessa puuhahetkessä, jossa lapset saivat muovailla taikataikinasta haluamiaan juttuja muistoksi meille Onnexin mummuille tai kotiin vietäväksi, maalata kuvia pienillekin sopivilla kermaviilistä tehdyillä myrkyttömällä maaleilla ja kehystää oman taideteoksen, rypistellä silkkipaperista vanhuksille iloa tuovan sydämen, kuunnella satuja, musiikkia ja elävää pianon soittoa sekä pelailla erilaisia pelejä. Tästä saatu palaute poiki jatkoa:

Meillä on aikaansaavia ja idearikkaita mummuja, joiden kanssa ideoitiin pienimuotoinen tapahtuma lähinnä perheiden äideille ja lapsille. Kokeiluryhmäksi valikoitui Hämeenlinnalaismamit, koska he ovat kiinteä, yhdessä puuhaileva ja iloinen ja aikaansaava sekä somessakin toimiva äitien joukko, joilla myös tiedonkulku keskenään pelaa.

Huhtikuussa kokoonnuimme  Crazy Townin tiloissa ideoimassa tulevaisuuden suunnitelmia. Miten Onnexi voisi auttaa äitejä arjen puuhissa, jaksamisessa ja akkujen lataamisessa. Mamien kanssa ideoitiin monenlaista toimintaa, jossa voitaisiin lähteä kokeilemaan yhteistyötä lasten hyväksi ja helpottamaan äitejä arjen keskellä. Pohdittiin yhdessä tarpeita, toiveita kuin myös mahdollisia esteitä ja ajatuksia herättäviä asioita.

Todettiin, että turvallisuus on kaiken ylitse nouseva arvo, joka onkin syvällä kaikkien Onnexilaisten mummujen sydämessä.

Sillä aikaa, kun aikuiset pohtivat tärkeitä asioita, lapset pelailivat mummujen kanssa, kuuntelivat heidän lukemia satuja ja tekivät taideteoksia pitkälle tapettipaperille. Yhdessä juotiin mehua, kahvia ja maisteltiin makioita. Siis puuhailtiin mummujen kanssa yhdessä, ihan niinkuin varamummumme tekisivät lasten kanssa myös heidän omissa kodeissaan. Varamummut toimivat myös lämpiminä ja turvallisina syleinä pienimmille, jotka tuntuivat nauttivan lämminhenkisestä tilaisuudesta.

 

 

 

 

 

”Tervetuloa, tervetuloa tänne peremmälle.

Meillä voittekin olla niinkuin  olisitte kotonanne!” - Tervetuloa varamummu:

 

Äidit saivat mielestään loistavan tarjouksen saadakseen kokeilla Onnexin varamummoja. Olimme valmiita lähtemään noin parin kuukauden mittaiseen kokeiluun, josta kokoaisimme yhteenvedon ja pohtisimme jatkoa tulevaisuudessa. Mamit lupasivat myös kirjoittaa kokemuksistaan. Meille tuo kaikki heiltä tuleva tieto on tärkeää toiminnan kehittämisen kannalta. Monenlaista toimintaa kokeiltiinkin touko-kesäkuun aikana.

Hämeenlinnalaismameissa oli n. seitsemän Mamin aktiiviporukka, joiden kanssa vaihdettiin kuulumisia ja kokoonnuttiin 26.6.2019 ”Torin leikkipuistossa” vaihtaen kuulumisia. Varamummuja oli tullut jo tutustumaan ja tutuksi perheisiin. Hyviä koemuksia oli mm. lasten suhtautuessa luottavaisesti varamummoihin ja äitien saadessa omaa aikaa mm. kasvimaan laittamiseen tai siihen, että ikkunat olivat tulleet puhtaaksi mummun toimesta ja tutustuminen oli tapahtunut arjen askareiden lomassa. Mummut voisivat tulevaisuudessakin vaikka hieman siivostella tai valmistella ruokaa, koska ajatus on toimia vähän niinkuin mummulassakin toimitaan. Turvallisen aikuisen ollessa lähellä ja saatuvilla. Ihan niinkuin kuuluukin, luonnollisesti, normaalissa arkielämässä ja ikäänkuin kyläilyn lomassa. Moni pohti hyvien kokemustensa pohjalta jo jatkoa. Olisi kiva, kun tapaamaan tulisi tuttu varamummu. Vanhemmat toivoivat myös, että varamummut voisivat tulla joskus tapahtumiin mukaan ikäänkuin olemaan käytettävissä rupatteluhetkeä varten. Sekin sattui hauskasti, kun itse mummuna oman 3 -vuotiaan lapsenlapseni ja tyttösen papan kanssa piipahdimme Liikennepuistossa tavallisina isovanhempina perjantaina 28.6. jolloin vahvistui sekin näkemys, että iästä riippumatta lapset ovat meille tärkeitä elämän ilostuttajia ja arjen riemujen jakajia. Sain ilokseni huomata, että tällaisia mummuikäisiä ja nuoria äitejä yhdistää sama asia: rakkaus lapsiin ja halu tarjota heille elämyksiä.

 

Varamummosta tärkeäksi ihmiseksi:

Lapsien antaman määritelmän mukaan ”Hyvälle varamummulle” asetettavia tärkeitä asioita oli, että he olisivat iloisia, kilttejä, innostuneita, lempeitä, avuliaita, huumorintajuisia, reiluja, mukavia, hyväntuulisia, kivoja ja huolehtivaisia, kukin oman luonteensa mukaan. Myöskin elämänviisaus oli arvo, jonka kouluikäiset lapset nostivat esiin keväällä koulun oppilaille tekemässämme leikkimielisessä kyselyssä. Eikä yhtään haittaisi, vaikka mummu olisi joskus vähän hassukin!

Näillä mansikanmakuisilla terveisillä me Onnexin mummut haluamme tehdä yhteistyötä jatkossakin

Nämä kuulumiset kirjasi:

Jaana

Onnexilta

Jätä kommentti